Underlivssmerter/ myoser

Smerter i underlivet kan komme fra andet end livmoderen og æggestokkene.
Det kan dreje sig om overspændte og ømme muskler i bækkenet. Ligesom man kan få hovedpine af at spænde i nakke -og skuldermuskler, kan man få underlivssmerter af at spænde musklerne i underlivet.

Indvendigt i bækkenet sidder to muskler (psoas-musklerne) fast på forsiden af lænderyggen og går skråt ned gennem bækkenet til lårenes inderside. De passerer forbi æggestokke og livmoder. Derfor kan ømhed og smerter i disse to muskler let forveksles med smerter i de indre kønsorganer. I daglig tale kaldes musklen for mørbraden. Disse muskler får ryggen til at svaje eller hoften til at bøje, og balancerer kroppen i forhold til benene – både i siddende, stående og gående stilling.
Smerterne i underlivet kan sidde i begge eller kun i den ene side. Smerterne i lysken kan stråle om i lænden og ned i benet. De kan være konstante eller opstå som jag. Smerterne kan også opstå under og/ eller efter samleje. De kan komme efter man har gået eller siddet. Det er som oftest smertefuldt at løbe og hoppe.

Fysioterapi har stor effekt. Omkring 80% får det bedre. Behandlingen består oftest i specielle udtræknings -og bækkenbundsøvelser.

Årsagerne til muskelspændingerne (myoserne) kan være mange og som oftest en kombination af flere forskellige forhold fx

  • Fastlåste uhensigtsmæssige arbejdsstillinger og spændinger
  • Ens form og fysik
  • Dårlige vaner
  • Rygsmerter

Udstrækningsøvelser
Du er velkommen til at hente et øvelsesprogram udarbejdet af Birthe Bonde, Specialist i Fysioterapi, Uroterapeut og Sexolog under fanebladet Links på vores hjemmeside. Klik på hendes pjece om smerter i underlivet.

Blog at WordPress.com.