Spiraloplægning

Sådan oplægges en spiral:
Du vil først blive ultralydsskannet og derefter evt. podet for Chlamydia/ Gonoré/ Mycoplasma genitalium.
Såfremt du ønsker lokalbedøvelse lagt i livmoderhalsen er dette en mulighed.
Spiralen oplægges og snorene afklippes. Som kontrol for korrekt placering foretages en afsluttende ultralyd.

Risici:
Der er en lille risiko for infektion og perforation (hul) af livmoderen i forbindelse med oplægning af spiral. Dette sker ca. 1-5 gange pr. 1000 oplægninger. Har du lige født er din risiko forøget i forhold til perforation af livmoderen.

Det kan forekomme om end sjældent at spiralen udstødes helt eller delvist fx i forbindelse med en kraftig menstruation. Dette kan betyde, at du ikke er beskyttet mod graviditet. Du kan selv kontrollere, at spiralen fortsat er på plads ved at mærke efter spiraltrådene med en finger i skeden.

I forbindelse med oplægningen af spiralen vil man den første dag kunne forvente menstruationslignende smerter. Du tilrådes at tage 1 g paracetamol og 200 mg Ipren én time inden oplægningen, men man behøver ikke sygemelding, og du kan gå på arbejdet/ i skole efterfølgende.

Du bedes møde med “halvfyldt” blære, så undgå at gå på toilettet, når du ankommer til klinikken. Dette kan lette oplægningen af din spiral, når blæren ikke er tom.

Der vil kunne opleves blødning de efterfølgende dage.
Så længe der er blødning frarådes brug af tampon, svømning, karbad samt samleje. Dette med henblik på at mindske risikoen for infektion. Skulle der opstå smerter i maven kombineret med feber og/ eller ildelugtende udflåd indenfor den første uge efter oplægningen bedes du kontakte klinikken. Udenfor klinikkens åbningstid kontaktes egen læge eller vagtlægen/ 1813.

Kobber-spiralen kan medføre længere og kraftige menstruationer. Kobberspiral kan købes på Apoteket (håndkøb) eller i klinikken.

Hormon-spiralerne kan medføre uregelmæssige blødninger/ pletblødninger typisk i de første 3-6 måneder. Derefter opleves generelt en gradvis nedgang i mængden og antallet af blødningsdage måned for måned. Hos nogle kvinder stopper menstruationerne helt med tiden under anvendelsen. Hormonspiralerne er på recept, og du skal selv huske at medbringe den ved oplægningen.

Yderligere information:
Der henvises desuden til klinikkens hjemmeside under ”Links”, hvor der kan læses yderligere om de forskellige typer spiralers risikoprofiler, holdbarhed m.m.

Blog at WordPress.com.