Lokal østrogen behandling

Efter menopausen falder østrogenproduktionen, og det medvirker, at de østrogenfølsomme slimhinder i skede og urinrør bliver tynde, sarte, tørre, skrøbelige og modtagelige over for infektion. Surhedsgraden, pH ændres hvorved den normale bakterieflora med gunstige mælkesyrebakterier kan erstattes af tarmbakterier.

Symptomerne på lavt østrogen fra skede og urinveje kan påvirke livskvaliteten med:
– Tørhed og irritation i skeden
– Smerter ved samleje
– Hyppige vandladninger
– Tvingende vandladninger
– Urininkontinens
– Gentagne urinvejsinfektioner

Disse gener kan oftest afhjælpes ved at tilføre lokalt østrogen

Der findes forskellige måder at tilføre lokalt østrogen til skeden:
– Stikpiller fx Vagifem, Rewellfem
– Creme fx Ovestin
– Vaginalring fx Estring

For dem alle gælder, at virkningen indtræder gradvis og kan først vurderes efter 3 måneders behandling. Studier viser, at forbedringerne i slimhinderne optræder helt op til 1 år efter behandlingen er begyndt, og som hovedregel vender symptomerne tilbage, hvis lokalbehandlingen afbrydes.

Bivirkninger og risici:
I den første periode kan der ses bivirkninger med brystspændinger, svie og ubehag fra skeden samt øget udflåd. Disse gener forsvinder oftest igen, når slimhinderne er genopbygget.

Lokal østrogenbehandling indebærer, at kun en meget beskeden mængde hormon optages i kroppen, svarende til hvad der er normalt for en kvinde i overgangsalderen, hvorfor denne behandling ikke synes at være forbundet med en øget risiko for kræft.

Den lave østrogentilførsel lokalt i skeden afhjælper generne fra skede og urinblære, men er ikke tilstrækkelig til at afhjælpe de andre klimakterielle symptomer som hede og svedeture samt dårlig nattesøvn.

Hvis du tidligere har haft en blodprop eller brystkræft tilrådes du at oplyse lægen om dette.Blog at WordPress.com.