Lichen Sclerosus

Er en kronisk hudsygdom, som kan opstå i alle aldre. Typisk ses debut i og efter overgangsalderen, men ca.10% af patienterne er børn eller unge.

Symptomer
Kløe, brændende stikkende fornemmelser og smerter ved samleje som bl.a. kan skyldes revner, sammenvoksninger og/eller forsnævringer, som i værste fald umuliggør seksuelt samliv.
Nogle patienter har ingen subjektive symptomer, men skal alligevel behandles og kontrolleres årligt.

Hudlidelsen kan optræde overalt på huden og slimhinderne, men ikke i skeden. Det typiske fund er afbleget hvid tør og sart tynd hud, men der kan også være rødme og irritation samt rifter og sår. Disse forandringer kan føre til at de små skamlæber klæber sammen eller forsvinder helt samt sammenvoksninger typisk hen over clitoris.

Diagnosen
Lichen sclerosus stilles på det kliniske billede og evt. en vævsprøve.

Hvis der findes behov for en vævsprøve (biopsi), vil du få lagt lidt lokalbedøvelse i området, således at du ikke mærker at vævsprøven tages. Nogle gange er det nødvendigt med at sætte en lille tråd, som opløses af sig selv efter 2-3 uger. Hvis tråden generer dig efter 10 dage, kan du kontakte klinikken.

Årsagen
Hvorfor nogle udvikler Lichen er ukendt, men måske en autoimmun sygdom -og kan hos nogle opstå i forbindelse med sukkersyge, sygdom i skjoldbruskkirtlen, leddegigt eller inflammatorisk tarmsygdom.

Behandlingen
Fjerner symptomerne – men ikke selve årsagen til lidelsen.

DERMOVAT SALVE (Receptpligtig) + FED CREME (håndkøb)

Indledende behandling:
Første måned: Dermovat salve om aftenen inden sengetid
Anden måned: Dermovat salve hver anden aften inden sengetid
Tredje måned: Dermovat salve 2 gange om ugen inden sengetid
Desuden suppleres med Fed creme 1-2 gange dgl.

Vedligeholdelsesbehandling (efter de ovenstående 3 måneder):
Dermovat salve ved behov dvs. symptomer. Husk som supplement en fed creme 1-2 gange dgl. fx Dr. Warming, Decubal, Locobase Repair, Ceridal eller Mandelolie, dog aldrig samtidig med påsmøring med Dermovat salven.

Der er 3 grunde til at kende, behandle og følge de årlige kontroller ved egen læge for Lichen Sclerosus

  1. Lindre symptomerne
  2. Forebygge anatomiske forandringer
  3. Forebygge celleforandringer og opdage disse tidligt, da der er en lille øget risiko for at udvikle kræft i huden med Lichen Sclerosus.

Opmærksom/ selvkontroller
Det er vigtigt, at være opmærksom på sin hud, slimhinder og symptomer dvs. kommer der forværring i kløen, rifter og sår, som ikke vil hele efter Dermovat behandling i 2-3 uger, skal du kontakte lægen.