Kondylomer

Kondylomer
Kondylomer (kønsvorter) skyldes Human PapillomaVirus; HPV

Der findes mange forskellige typer af HPV. Nogle er kendetegnet ved at forårsage kondylomer, hvor andre typer kan give celleforandringer, som måske på et senere tidspunkt kan udvikles til kræft.
Det er de færreste HPV infektioner, som fører til livmoderhalskræft -eller kræft på huden i intimområdet. Det er langt hyppigere, at infektionen ”cleares” spontant i løbet af måneder/ år.
Infektion med HPV er meget hyppig (livstidsrisiko på 80%). HPV overføres næsten altid seksuelt og kondom yder kun delvis beskyttelse mod smitte.

Behandling
Kondylomer kan behandles medicinsk med creme/ liniment fx. Condyline eller Aldara.

Nogle gange forsvinder kondylomerne hurtigt, men der kan også gå mange uger og det kan kræve gentagne behandlinger.
Hvis behandling med Condyline eller Aldara ikke får kondylomerne til at forsvinde kan man fryse, brænde eller skære dem væk i lokalbedøvelse. Hvis kondylomerne er udbredte vil man i stedet for blive henvist til en gynækologisk afdeling på et sygehus med henblik på at få dem laserbehandlet i fuld narkose.

Kondylomer er ofte længere tid om at forsvinde hos rygere pga. nedsat immunitet overfor virus.

Gravide kvinder, der for nylig har haft kondylomer, får ikke sjældent et nyt udbrud – formentlig pga. nedsat immunitet overfor virus i graviditeten.

Vaccination mod HPV kan forebygge nogle af de hyppigste typer af kondylomer (HPV type 6 og 11) og evt reducere risikoen for tilbagefald samtidig med, at vaccinationen reducerer din risiko for HPV-forårsaget celleforandringer.

Frysning (kryobehandling) og kirurgisk fjernelse af kondylomer foretages i klinikken.

Ved kryobehandling sprayes det frysende stof på kondylomet. Behandlingen kan give en stikkende, sviende eller brændende fornemmelse på huden. I efterbehandlingstiden kan der opstå blære og sår. Fuld heling tager ca. 1-3 uger. Hvis der findes behov for at gentage behandlingen kan dette gøres med 2-3 ugers intervaller.

Ved kirurgisk behandling skæres kondylomerne af i lokalbedøvelse. Behandlingen er smertefri, efter der er lagt lokalbedøvelse. Der sættes en eller få tråde, som er selvopløselige. Vævet/ kondylomet sendes altid til undersøgelse for sikker diagnose.

Skulle der opstå kraftig blødning, smerter, rødme, pus, hævelse og feber i forbindelse med enten kryo -eller kirurgisk behandling af kondylomerne, bedes du kontakte klinikken. Udenfor klinikkens åbningstid kan lægevagten (Region Sjælland), 1813 (Region Hovedstaden) eller egen læge kontaktes.

Blog at WordPress.com.