Kvinder i alle aldre kan få celleforandringer på livmoderhalsen. Celleforandringer er ikke det samme som kræft – men de kan undertiden udvikle sig til kræft. Du kan ikke mærke om du har celleforandringer. Hvis forandringerne bliver opdaget og behandlet i tide, kan du reducere risikoen for, at de udvikler sig til livmoderhalskræft.
Hvis du får symptomer fra underlivet fx uventet blødning, blødning efter samleje, smerter eller ændret udflåd, uanset om du deltager i screening eller ej,- skal du altid søge læge.
HPV står for Human PapillomaVirus
Man regner med at op til 80% af alle kvinder får en HPV-infektion på ét eller andet tidspunkt i deres liv. HPV er betegnelsen for en stor gruppe virus, som kan smitte seksuelt. Kondom yder kun delvis beskyttelse mod smitte.
I langt de fleste tilfælde forsvinder virus uden at give anledning til symptomer, men hos nogle bliver infektionen kronisk. Det er denne kroniske betændelsestilstand, som kan give celleforandringer.
Kønsvorter skyldes også HPV, men er oftest af en anden type, som ikke medfører samme risiko for livmoderhalskræft.
Udviklingen fra celleforandringer til livmoderhalskræft sker oftest over en længere årrække. Visse faktorer kan øge risikoen for at celleforandringerne udvikles til kræft i livmoderhalsen fx hvis man er ryger.
Vaccination mod HPV
Vaccinationen har bedst effekt, hvis du bliver vaccineret, før seksuel debut, hvor du ikke er smittet med de virus typer, som vaccinen virker imod. Du kan dog have gavn af vaccinen, selv om du har haft sex. I de tilfælde, hvor man er blevet behandlet med et keglesnit for celleforandringer, vil vi tilråde at blive vaccineret.
Vaccination giver ikke fuldstændig beskyttelse mod livmoderhalskræft. Så selvom du er vaccineret imod HPV, er det alligevel relevant at tage imod tilbuddet om undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen.
Er der tegn på celleforandringer i prøven, som kræver yderligere undersøgelse (KBC)
Har du fået påvist HPV og/ eller celleforandringer ved den almindelige screening (smear) for livmoderhalskræft, vil du blive henvist til en gynækolog, der undersøger livmoderhalsen og tager et ”lille skrab” med en børste samt 4-5 små vævsprøver. Du vil blive lokalbedøvet, og det gør derfor ikke ondt at få taget vævsprøverne fra livmoderhalsen.
Det bløder ofte efter vævsprøvetagningen. Afhængig af blødningen vil du måske få lagt en lang gazestrimmel i skeden. Du må fjerne denne ca. 4-6 timer efter.
Efter undersøgelsen er der nogle sår på livmoderhalsen, der kan bløde i nogle dage. Blødningen bør ikke overstige en kraftig menstruation i styrke, og den skal aftage dag for dag. Indtil ophør af blødning bør du ikke have samleje, bruge tampon, tage karbad, gå i svømmehal eller bade i havet. Herudover kan du leve som du plejer.
Hvis du i dagene efter vævsprøvetagningen oplever kraftig blødning, smerter, ildelugtende udflåd og/ eller feber skal du kontakte klinikken. Udenfor vores åbningstid kontaktes egen læge, 1813 eller skadestue.
Svarene på celle -og vævsprøverne forventes indenfor 2-3 uger. Hvis vævsprøverne viser, at der er mere udtalte celleforandringer, vil man anbefale, at du får et keglesnit. Ved lettere celleforandringer vil du skulle komme til kontrol efter 6 eller 12 mdr.
Keglesnit
Selv svære celleforandringer er ikke det samme som kræft og kan i mange tilfælde forsvinde af sig selv. Man kan dog ikke på for hånd vide, hvilke der vil forsvinde, og hvilke der med årene vil udvikle sig til kræft.
Ved et keglesnit fjernes et kegleformet stykke af livmoderhalsen med en lille tynd el-slynge. Det er en operation, der foregår i lokalbedøvelse. Hele indgrebet tager kun 15 minutter.
Du må ikke anvende bodylotion/ creme på dine ben på operationsdagen.
Du vil kunne forvente blødning og udflåd (sårvæske) i et par uger efter indgrebet. Efter operationen vil der være et sår på livmoderhalsen. Sårskorpen vil hele op og kan falde af efter 10-14 dage. Der kan derfor opleves lidt blødning og udflåd evt brunligt, hvilket er helt normalt. I denne periode bør du undgå brug af tampon, samleje, svømning, karbad, hård fysisk sport og tunge løft. Efter 3-4 uger er livmoderhalsen helet op.
Det fjernede væv sendes til undersøgelse. Manglende ”frie rande” ser man hos ca.10% dvs. hvor der ikke findes normalt væv i kanten på det fjernede kegleformet vævsstykke. Dette betyder dog langt fra altid, at der fortsat resterer celleforandringer på ens livmoderhals, da det resterende væv i operationsfeltet altid eftergås for blødning og dermed destrueres. Der fjernes altså mere end det indsendte væv.
Du vil blive tilrådet opfølgende kontrol med en almindelig celleprøve 6 måneder efter dit keglesnit.
Rejse efter indgreb
Skal du ud at rejse, og har fået foretaget ovenstående indgreb, tilrådes, at du kontakter dit rejseforsikringsselskab mhp. en forhåndsgodkendelse.
Risici/ fremtiden efter et keglesnit
Efter et keglesnit har du stadig mulighed for at blive gravid og få børn. Der er dog en let øget risiko for at føde for tidligt. Sjældne komplikationer efter keglesnit er desuden svær blødning, infektion og/eller forsnævring af livmoderhalskanalen.
De fleste kvinder med svære celleforandringer bliver helbredt ved en keglesnitsoperation, men alle skal kontrolleres første gang 6 måneder efter kegleoperationen for både HPV (Human Papillomavirus) og celleforandringer.
Man kan godt få celleforandringer selv om man tidligere har fået foretaget et keglesnit. Vi anbefaler HPV vaccination et par uger efter kegleoperationen via din egen læge, og at man fortsætter med de anbefalede kontroller/ screeninger.
